Vissza a blogra

Darwin alternatív nyugdíjötletei: Ingatlan bérbeadás

Ahogy már megszokhattad, Darwin szereti az alternatív megoldásokat. Mostani cikkünkben az időskori bevétel-kiegészítésre szeretnénk egy érdekes megoldást megmutatni. Lássuk tehát a “Darwin alternatív nyugdíjötletei” rovatunk következő epizódját, mely ezúttal az ingatlan bérbeadás témakörét igyekszik körüljárni.

Darwin alternatív nyugdíja: Bérbeadás

Darwin alternatív nyugdíja: Bérbeadás

Darwin alternatív nyugdíja: ingatlan bérbeadás

Magyarországon nagyon sokan szeretnek ingatlant birtokolni, ezért a megkérdezettek túlnyomó többsége, amint elkezd dolgozni, egyből saját ingatlanra kezd el gyűjteni. Amint meg van a saját ingatlan (még ha hitellel is), egyből újabbat és újabbat szeretne, hogy azt bérbe adva plusz pénzt keressen belőle.

Ez egy teljesen járható út, hiszen az ingatlantulajdon az relatív állandó, és a bevétel is jön utána. Van azonban pár szabály, amelyet érdemes figyelembe venni, mielőtt belevágnál egy ilyen befektetésbe! Ezek az alábbiak:

 • Ne vállald túl Magad!
 • Nagyobb legyen a bevétel mint a kiadás (hitel)!
 • Nem lesz mindig, minden hónapban bérbe adva az ingatlan.

Ez csak pár alapgondolat, de járjuk alaposan körbe a témakört! Ha már most egyéni megoldást és alternatív nyugdíjat szeretnél, akkor kattints a képre:

Darwin-féle pénzügyi tippek

Darwin-féle pénzügyi tippek

Az ingatlan bérbeadás kockázata

Ahhoz, hogy lássuk működőképes-e számunkra az ingatlan bérbeadás, mint alternatív nyugdíj, először nézzük meg a kockázatokat. Jelen esetben az alábbiakkal érdemes számolni:

 • Ingatlan értékének csökkenése
 • Albérlő fizetésképtelensége
 • Albérlő által okozott károk az ingatlanban
 • Kiadatlan időszakok
 • a bejövő pénz egy részét el kell különíteni, hogy tényleg nyugdíjra fordítsuk

Amennyiben jó cash flow-val rendelkezünk és figyeljük az esetlegesen felvett hitel kockázatát is, valamit az itt leírtakat, akkor nem érhet nagy meglepetés bennünket, és máris közelebb vagyunk a nyugdíjparadicsomhoz.

Ingatlan bérbeadás előnyei

Most, hogy túl vagyunk a kockázatokon, nézzük az előnyöket! Ebből is akad jópár:

 • Folyamatosan birtokoljuk az ingatlant, amelyet el lehet adni, ha nem kiadni szeretnénk
 • Az ingatlan jellemzően nyereséges befektetés
 • Egyszerre lehet nyereségünk az ingatlan árának emelkedéséből és a bérbeadásból
 • Ha a bérleti díj egy részét klasszikus nyugdíj megtakarításba forgatjuk más fizeti a mi nyugdíj alapunkat

És itt a végén egy érdekes ötlet hangzott el. Ha ez valóban megcsináljuk, és a bérbeadásból származó bevétel egy részét mi befizetjük egy nyugdíjcélú megtakarításba (természetesen az adókedvezményt is igénybe vesszük), akkor ezzel nagyságrendeket  javíthatunk az időskori anyagi kilátásainkon. Ha érdekelnek a részletek, csak kattints a képre és számolj egyet a nyugdíj kalkulátorunkkal:

Számolj Darwinnal!

Számolj Darwinnal!

Hogyan készülj a nyugdíjra?

Ebben a cikkben egy alternatív megoldást mutattunk meg a korábbi rezsicsökkentés cikkünkhöz hasonlóan. Teljesen mindegy, milyen megoldásban gondolkozol, két dolgot mindenképp szem előtt kell tartanod. Az első, hogy kezdd el minél hamarabb, a második pedig az, hogy – ha teheted – gondolkozz többféle alternatívában.

Darwin alternatív nyugdíjötletei nagyon jól kiegészítik, de nem helyettesítik a klasszikus nyugdíj megtakarításokat. Úgy is mondhatjuk, hogy jól beleillenek egy Privát Nyugdíj Kiépítési Rendszerbe. Ha szeretnéd, hogy megalkossuk a Te nyugdíjkiépítési rendszeredet is, akkor kattints ide és keress fel minket! 

Mi segítünk abban, hogy olyan nyugdíjas éveid legyenek, amelyet elképzelsz Magadnak.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!