Vissza a blogra

Nyugdíjparadicsom: Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy a nyugdíjrendszerekkel a világon mindenhol probléma van, de végülis minden csak viszonyítás kérdése. Darwin összegyűjtötte (na jó, segítségül kérte a Natixis elemzőcéget) a per pillanat nyugdíjasként leginkább élhető helyeket. Jöjjön hát a nyugdíjparadicsom, pontosabban jöjjenek a nyugdíjparadicsomok!

Nyugdíjparadicsom

Nyugdíjparadicsom

A TOP 3 nyugdíjparadicsom

Az összehasonlítás alapját a nyugdíjasok pénzügyi biztonsága és jóléte határozta meg. Ha érdekel ez egész elemzés, akkor ide kattintva találod. De nem is húzzuk tovább az időt, jöjjön az első 3 helyezett:

  • Az aranyérmes: Izland
  • Az ezüstérmes: Svédország
  • A bronzérmes: Norvégia

Ahogy látható mind a három Észak-Európában található. Emellett sok érdekességet is talált Darwin, hiszen számos szempont alapján össze lehet hasonlítani az országokat. Viszont talán ami a legszemléletesebb, az a Blikk által készített grafikon, íme:

Nyugdíjas térkép

Nyugdíjas térkép, forrás: blikk.hu

Ez a térkép sok mindent megmutat. Elemezzük is ki egy kicsit bővebben!

Mit mond a nyugdíjtérkép?

A legfontosabb, hogy Magyarország a 44 résztvevő országból mindössze a 33. helyen áll. A második legfontosabb, hogy azért északon sincs kolbászból a kerítés. Náluk is kérdéses az állami nyugdíj színvonalának fenntarthatósága a születéskor várható élettartam folyamatos növekedése (elöregedő társadalom) miatt. Ne menjünk el szó nélkül a mellett sem, hogy ezekben az országokban a miénkhez képest sokkal fejlettebb kultúrája van az öngondoskodásnak. Mi viszont Magyarországon élünk, és itt fogjuk megszerezni a jogosultságot a nyugdíjra

Innen fogva két lehetőség áll előttünk, de csak elméleti szinten. A gyakorlatban ez inkább csak egy.

Hogyan lesz Magyarország nyugdíjparadicsom?

Országos szinten erre nagyon kicsi az esély. A két lehetőség arra, hogy egyéni szinten kényelmes nyugdíjas korunk legyen az a következő:

  1. Az állam magasabb nyugdíjakat folyósít
  2. Mi magunk kiegészítjük az állam által kapott pénzt

Az első lehetőséget is meg kellett említeni, de azért a szívünk mélyén tudjuk, hogy erre rendkívül csekély az esély. Mondjuk úgy, hogy konvergál a nullához. Ha csak demográfiai szempontból nézzük, Magyarországon a “Ratkó-korszak” népesedéspolitikája (abortusztilalom és gyermektelenségi adó) miatt különösen sok ember fog az elkövetkező évtizedben nyugdíjba vonulni, ezért szinte biztosra vehető, hogy vagy a nyugdíjak mértékén kell majd csökkenteni, vagy a nyugdíjkorhatárt kell megemelni.

A második lehetőség az, amellyel szemben fenntartásaink és kifogásaink vannak, de ha komolyan belegondolunk, akkor tudjuk, hogy igazság szerint nincs más út. A kérdés az, hogy ezt mikor látjuk be, hiszen az idő csak akkor van velünk, ha már él a nyugdíj megtakarításunk.

Darwin-féle pénzügyi tippek

Darwin-féle pénzügyi tippek

Mit tegyél?

Első lépésben ne költsd el az összes pénzedet, hiszen ha ezt megteszed, akkor nem lehet félretenni. A költségvetés applikációk ebben nagy segítségedre lehet. Hogyha pedig érzed, hogy itt az ideje nem a szomorú statisztikákat és a rossz híreket olvasgatni, akkor lépj a tettek mezejére és keress fel minket! Mi segítünk abban, hogy a nyugdíjas korod kényelmes és nyugodt lehessen.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!