Vissza a blogra

130 ezer indok, hogy kezdd el 2020-ban a nyugdíjtervezést

Minimum 130.000 indokunk van rá, hogy miért kezdd el még 2020-ban a nyugdíjtervezést. A nyugdíj megtakarítás alapból egy olyan szerződés, amelyet nem lehet elég korán elindítani. Hiszen az idő csak akkor dolgozik nekünk, ha már él a nyugdíj megtakarításunk. Ez a legfontosabb, a többi pedig most következik:

Kezdd 2020-ban a nyugdíjtervezést!

Kezdd 2020-ban a nyugdíjtervezést!

2020-ban a nyugdíjtervezést így látja Darwin

A nyugdíjtervezés megkezdése előkelő helyen áll a “legtöbbet halogatott dolgok” képzeletbeli listáján. Aki egy kicsit is érdeklődést mutat a világ dolgai iránt, és az aranyéveiben sem szeretne jelentős életszínvonal csökkenéssel szembesülni, az ma már tudja, hogy előbb-utóbb mindenképp el kell kezdenie egy nyugdíjcélú megtakarítást. Sokat foglalkoztat bennünket a kérdés, hogy ha ez a tény ilyen széles körben elfogadott, vajon miért halogatják mégis oly sokan ezt a fontos döntést?

A válasz talán egyszerűbb, mint gondolnánk. Magyarországon, Pató Pál úr hazájában az “ejj, ráérünk arra még…” téveszme egészen könnyen tapadhat egy olyan témakörhöz, ahol a “rossz döntés” vagy a “nem döntés” negatív következményeiről nem azonnal nyújtja be az élet a számlát. Kicsit olyan ez, mint a dohányzás. Ha az emberek fele az első cigaretta elszívását követően azonnal meghalna valamilyen tüdőbetegségben, nem lennének dohányos emberek a Földön.

De ide sorolhatnánk a fejlett világ második legnépszerűbb egészségügyi kockázatát, az elhízást is. Nem egyik napról a másikra kapunk magunkra 5-10-20 kilónyi felesleget, hanem sok sok év alatt, sok sok pici rossz döntés következményeként. Ha lenne egy időgépünk, ami meg tudná mutatni, hogy a MAI döntéseinkkel milyen jövőt teremtünk magunknak, egészen biztosan nem válna ennyire szét a gondolat és a tett.

No de ne szaladjunk ennyire messzire, és nézzük meg, hogy…

Mit nyer az, aki még 2020-ban indít egy nyugdíjcélú megtakarítást?

A nyugdíjcélú megtakarításokat az állam személyi jövedelemadó kedvezménnyel támogatja, melynek mértéke jellemzően évi 20%. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit te az adott naptári évben félretettél a nyugdíjadra, annak a 20%-át az állam még hozzáteszi az általad befizetett SZJA-ból.

Nézzünk egy példát:

Ha havi 20.000 Ft-tal indítasz nyugdíjcélú megtakarítást, akkor ugyebár évi 240.000 Ft-ot teszel félre erre a célra. Ha az adott adóévben volt adóköteles jövedelmed, akkor a befizetett személyi jövedelemadódból 48.000 Ft-ot fog a NAV visszautalni a megtakarítási számládra, ami innentől kezdve együtt fog kamatozni a megtakarításoddal. Besenyő Pista bácsi szavaival élve: – jól hangzik, ugye? Igaz? nem? De!

Darwin-féle pénzügyi tippek

Darwin-féle pénzügyi tippek

És most jön a trükk: Ha most havi díjfizetéssel indítod el a nyugdíjcélú megtakarításodat, akkor a 2020-as adóévben 1 vagy 2 befizetés fog teljesülni. Ez képzi majd az SZJA visszatérítésed alapját. Viszont, ha egyszerre befizeted azt az összeget, amit egy évben félretennél (240.000 Ft), akkor úgy fogod megkapni a 2020-ra igénybe vehető 20% SZJA kedvezményt, mintha 2020 január 1 óta már élne a megtakarításod.

Többek közt ez az egyik oka annak is, hogy év végén mindig sokkal több megkeresést kapunk. Sokan – ha már úgyis annyi adót fizetnek – nem szeretnének lemaradni az adóévben visszaigényelhető SZJA kedvezményekről, és ez teljesen érthető.

Ha ezzel a rövid ismertetővel sikerült megindokolnunk, hogy miért éri meg egy potenciális újévi fogadalmat, akkor keress fel bennünket!

Így pénzt is “nyersz” és ráadásul a nyugdíj megtakarításod is elindul, azaz az idő végre érted dolgozik nyugdíjas megélhetés szempontjából, és nem ellened. Óriási a különbség.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!