Vissza a blogra

A hosszú élet és a nyugdíjrendszer viszonya

Nyugdíjrendszer problémával állunk szemben. Miért? Sokszor hallani, hogy az emberiség létszáma milyen gyors léptékben növekszik. Nemsokára 10 milliárdan fogjuk lakni ezt a planétát, de vajon ez a növekedés csak a születési számokkal magyarázható?

Illetve anno gondolt erre Otto von Bismarck a nyugdíjrendszer kitalálásakor? Darwin-i gondolat, hogy nem is ez volt a célja…

A hosszú élet és a nyugdíjrendszer

A hosszú élet és a nyugdíjrendszer

Nyugdíj és népesség adatok

Rengeteg hír szól arról, hogy a fejlődő országokban, Ázsiában, Dél Amerikában és Afrikában milyen sok gyermek születik. Sokan azt gondoljuk, hogy ez lehet az oka a népesség ilyen nagy ütemű növekedésének, de ez csak részben igaz. A 65 év felettiek száma fog óriási mértékben nőni azáltal, hogy a ezeken a területeken a korábbi 40 év körüli átlagos várható élettartam 60 év fölé kúszik..

Az évszázad végére sokkal több lehet az idős, mint a fiatal a világon. Ez a folyamat leginkább az egyre fejlettebb egészségügynek, és az életminőség általános javulásának köszönhető. A régi életpálya modell a “sok utód – rövid élettartam” elvén alapult, és jól is működött egészen addig, amíg ez a két tényező meg is valósult a gyakorlatban.

Az előrejelzések szerint 2050-re a jelenlegi 8,5%-ról 17% felettire nő a 65 éven felüliek aránya, azaz 617 millióról 1,6 milliárdra nő az idősek száma.

National Institute of Aging adatai szerint minden országban megfigyelhető ez a folyamat.

A sok ember a nyugdíjrendszer “ellensége”

Hogy ez a téma miért került terítékre, az végtelenül egyszerű. Ha duplázódik a nyugdíjasok száma, akkor mi lesz az idősek ellátásával, a nyugdíjjakkal? A hazánkban is működő “felosztó-kirovó” nyugdíjrendszer, az aktív korúak adó-, és járulékbefizetéseiből gazdálkodik. Amennyiben a befizetők (aktív korúak) száma azonos marad, a nyugdíjasok (inaktív, nyugdíjas korúak) száma duplázódik, az komoly fenntarthatósági problémákat vet fel.

Kétszer annyi embert ugyanannyi befizetésből csak úgy lehet eltartani, ha mindenki fele annyit kap, mint korábban. Ez az egyszerű matematika, és akkor még azzal nem is számoltunk, hogy az egyre több nyugdíjas egyre tovább él, azaz egyre hosszabb időn keresztül kell megoldani a nyugdíjrendszereknek az idősek anyagi ellátását.

A fentiek alapján kijelenthető, hogy komoly felelőtlenség, de legalábbis mindenképpen túlzott optimizmus ilyen kilátások mellett abban bízni, hogy a nyugdíjrendszer képes lesz megfelelő színvonalú ellátást biztosítani számunkra. Az egyetlen út az öngondoskodás, ezt viszont minél fiatalabb korban érdemes elkezdenie mindazoknak, akik nem szeretnének drasztikus életszínvonal csökkenést elszenvedni nyugdíjasként.

Leegyszerűsítve a jelenlegi nyugdíjrendszernek a fő problémái:

  • Nem nyugdíj kifizetésre találták ki
  • Nem jó, ha sok embernek kell fizetni
  • Nem jó, ha sokáig kell fizetni
  • Egyre kevesebb a befolyó pénz

Ha keresed a megoldást, akkor kattints a képre, és Darwin segít!

Darwin-féle pénzügyi tippek

Darwin-féle pénzügyi tippek

 

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!