GY.I.K

Kérdésed van, vagy alaposan utána néznél valaminek? Akkor jó helyen jársz. Nem célunk, hogy információ cunamit zúdítsunk rád, viszont a leggyakrabban előforduló kérdésekre itt megtalálod a rövid válaszokat. Amennyiben bővebb válaszokra van szükséged, keress minket bizalommal.

 • Biztos elegendő állami nyugdíjam lesz?

  Erre a kérdésre pontos választ jelenleg senki nem fog tudni adni neked. Becslések léteznek, de ezek a jelenleg hatályban levő nyugdíjmodell szabályszerűségei alapján készültek, és nem számolnak azzal, hogy 20-25-30 év múlva lehet, hogy teljesen más alapokon fog támaszkodni a nyugdíjrendszer. A ma ismert rendszer felosztó-kirovó elven működik, ami dióhéjban annyit tesz, hogy a jelenlegi aktív korúak járulékfizetése teremt gazdasági alapot a mostani nyugdíjasok nyugdíjainak kifizetéséhez. Ami biztosan állítható, hogy hazánk demográfiai mutatói (családonként vállalt gyermekek száma, születéskor várható élettartam, aktív korúak aránya a teljes lakosságban, nyugdíjaskorúak aránya a teljes lakosságban) alapján nincsenek túl jó kilátásaink arra vonatkozóan, hogy a rendszer a jelenlegi ellátási színvonalat tudja majd biztosítani a10-20-30 év múlva nyugdíjba vonulóknak is.

 • Hogyan biztosíthatom be magam a nyugdíjas éveimre?

  Bebiztosítani magad akkor tudod, ha megtakarítással, öngondoskodással csökkented az állami nyugdíjrendszer felé fennálló kiszolgáltatottságodat. Ezt a weboldalt azért hoztuk létre, hogy segítsen neked útbaigazítást adni arról, hogy mit tehetsz akár mostantól azért, hogy jelentős mértékben javítsd a nyugdíjkilátásaidat.

 • Mi a garancia, hogy lesz nyugdíj? Vagy hogy nem lesz?

  Az állam az alaptörvényben jelenleg azt garantálja, hogy lesz nyugdíja annak, aki nyugdíjba vonul. A nyugdíj mértékére vonatkozóan nincsenek garanciák lefektetve.

 • Mi a nyugdíjbiztosítás előnye?

  Az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások közül egyedül a nyugdíjbiztosítás az, ahol a szerződéskötés pillanatában tudni fogod azt, hogy mikor fog koppanni a pénz a bankszámládon. Az ÖNYP és a NYESZ számla esetén a lejárat időpontja kitolódik, ha a következő évtizedekben kitolják a nyugdíjkorhatárt, márpedig az álmoskönyv szerint erre elég komoly sanszunk van, hisz a korhatáremelés az egyik legfontosabb eszköz az állam kezében arra, hogy az aktív lakosság és a nyugdíjasok arányának kóros eltolódását kezelhető szinten tartsa. Ez a fajta kiszámíthatóság az egyik legfontosabb előnye a nyugdíjbiztosításoknak, de akad még jópár előnye a versengő megoldásokhoz képest. Ha érdekel a téma bővebben, kérd tanácsadónk segítségét, aki kötelezettség- és költségmentesen beavat majd téged a részletekbe.

 • Mi az a TKM és mi az a TKMny?

  Ennek a hárombetűs, bűvös rövidítésnek a helyes megfejtése a “Teljes Költség Mutató”. 2010-ben vezette be az MNB annak érdekében, hogy a piacon fellelhető – biztosítás alapú – megtakarítási termékek szumma költségeit könnyebben össze lehessen hasonlítani. Nagyon leegyszerűsítve azt mutatja meg a TKM mutató, hogy adott időtávban évente hány százalék hozam szükséges a megtakarítási termék költségeink ellensúlyozására.

 • Mi történik, ha lejár a szerződés?

  Sanszos, hogy számítanod kell majd kölcsönkérőkre. 🙂 Komolyra fordítva a szót, ha nyugdíjbiztosításod volt, akkor háromféle módon juthatsz hozzá a pénzedhez:
  1. Egy összegben
  2. Tartamos-, vagy életjáradék formájában
  3. Egy részét egy összegben kéred, egy részét valamelyik járadéktípusban

 • Mit takar az MNB etikus szabályozása?

  A fogyasztói bizalom és a transzparencia növelése érdekében az MNB 2016 nyarán lefektetett pár ajánlást (=ökölszabályt) arra vonatkozóan, hogy milyennek kell lenni egy megtakarításos életbiztosításnak ahhoz, hogy azt az MNB minden szempontból “fair”-nek tartsa. Ez a szabályozás több más dolog mellett lefektette, hogy maximálisan mekkora költségeket vonhatnak el az ügyfelektől, azokat milyen módon kell feltüntetni, stb… 2017 január 1-től csak olyan szerződések lehetnek a biztosítók kínálatában, melyek minden ponton megfelelnek ennek a szabályozásnak, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a korábban használt módozatok helyére 2017-től teljesen új termékeket fejlesztettek a biztosítók. A szabályozás nagyon jót tett a piacnak, hisz egy mozdulattal kizárta a piacról azokat a szerződéstípusokat, melyek aránytalanul magas költségelvonással működtek.

 • Mikor kaphatom meg a 20% jóváírást?

  SZJA kedvezményt akkor vehetsz igénybe, van adott évben SZJA befizetésed. (KATA-s vállalkozók sajnos nem tartoznak ide, de egy apró trükkel ők is élhetnek ezzel a kedvezménnyel, ha van a családjukban olyan, aki fizet SZJA-t) Az adott adóévben nyugdíjbiztosításba befizetett összegről a biztosító év elején ki fog állítani neked egy “díjigazolás”-t, melyen szerepel az is, hogy összegszerűen mennyit jelent számodra adott évben a 20% SZJA kedvezmény. Ezt az összeget fogja a NAV kiutalni a nyugdíjbiztosításodra, melyet a biztosító az általad befizetett összegektől elkülönítve kezel, de ettől még természetesen évről évre kamatozik. Az SZJA kedvezmény maximuma évente 130.000 Ft lehet, melyet 650.000 Ft-os éves megtakarítással tudsz kihasználni.

 • Milyen időközönként érdemes megtakarítani?

  Alapvetően ahogy neked kényelmes, viszont vannak bizonyos megtakarítástípusok, melyek akkor kedvezőbbek, ha ritkábban (pl. éves rendszerességgel) fizetsz be nagyobb összegeket, míg vannak olyanok, melyeket inkább gyakrabban (havonta, negyedévente) érdemes fizetni. A kulcsszó a “rendszeresség”. Nem nagyon láttunk még olyan privát nyugdíjtőkét, ami rendszertelen, ötletszerű megtakarításból keletkezett volna. Nem azt mondom, hogy erre senki nem képes, de a tapasztalataink alapján sokkal egyszerűbb egy olyan pozitív szokás kialakításával végig vinni egy hosszútávú megtakarítást, melyben az összegek befizetése a villanyszámla-befizetés egyszerűségére redukálódik.

 • Mit jelent az, hogy független alkusz?

  Az alkusz jogilag és gyakorlatilag is az ügyfél (és nem a pénzintézet) megbízásából jár el, és az ügyfelet (nem a pénzintézetet) képviseli. Kutyakötelessége alapos igényfelmérést végezni, mielőtt javaslatot tenne neked, és kutyakötelessége legalább 3 hasonló terméket összehasonlítani a piacról, hogy ezzel is alátámassza a szakmai meglátásait.

 • Mennyit veszítek, ha pár évvel később kezdem a megtakarítást?

  Azt hinnéd, hogy csak az elmaradt befizetésekkel rövidíted meg magad, ha pár évvel később kezdesz bele egy nyugdíjcélú megtakarításba, pedig ez nem így van. Egy hosszútávú megtakarítás esetén az első években főként a befizetések gyarapítják a számlaértéket, de évről évre egyre nagyobb szerepe van a már összegyűjtött (számlán levő) pénz által termelt hozamoknak. Minél nagyobb összeg van a számlán, és minél tovább tud kamatozni, annál boldogabb leszel. Egy nyugdíjcélú megtakarítás esetén bőven nyolc számjegyű számlaértéked lesz lejáratkor, ami ha csak 1-2 évvel tovább kamatozna, az milliós különbséget okozna. Röviden megfogalmazva, nem a megtakarítás “elejéről” fog hiányozni az a pár év, amivel elhalasztottad a megtakarítást, hanem a “végéről”, hisz ennyivel kevesebb ideig fogod tudni élvezni a magas számlaérték által termelt busás hozamokat.

 • Hány éves kortól takaríthatok meg?

  Nincs ilyen megkötés. Akár szülők is indíthatnak a gyermekük részére nyugdíjcélú megtakarítást, amit a gyermek átvesz, ha már rendelkezik önálló keresettel. Ha ezt sokan csinálnák, elég sok milliomos 50 éves lenne az országban, de általában inkább az a jellemző, hogy az emberek a saját keresetükből tesznek félre nyugdíjcélra. Fontos missziónknak tekintjük, hogy a tevékenységünk révén minél több fiatal számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy a jövő nyugdíjasai közül azoknak lesz a legőszintébb a mosolya, akik a nyugdíjcélú öngondoskodást a többiekhez képest fiatalabb korban kezdték.

 • Meddig tart a nyugdíjcélú megtakarítás?

  Nyugdíjbiztosítás esetén legkésőbb a 65-ik születésnapodig. Ezen a napon akkor is meg fogod kapni a megtakarításodat, ha addigra a nyugdíjkorhatár 80 év lesz. Korábban is felveheted a számlaértékedet, ha 65 éves korod előtt saját jogon nyugdíjba vonulsz, illetve akkor is, ha ne adj isten 40%-ot elérő rokkantságot állapítanak meg nálad. Ha ne adj isten nem éled meg egyiket sem, a teljes számlaértéket örökli az általad megnevezett kedvezményezett. Fontos kiemelni, hogy a nyugdíjcélú megtakarításban felhalmozott pénz a Tied. Felveheted bármikor, csak azzal kell számolnod, hogy ha a pénz kiutalásának időpontjában nem vagy 65 éves, nem vagy nyugdíjas, és nem vagy minimum 40%-os mértékben rokkant, akkor azzal elveszíted az addig megszerzett SZJA kedvezményt.