Vissza a blogra

Nyugdíjszámok: Megdöbbentő, meglepő, érdekes

Örök visszatérő kérdés a nyugdíjhelyzet. Sokan sok mindent mondanak, de mint tudjuk: “Nem zörög a haraszt..” Szóval mi is az igazság? A legközelebb akkor jutunk hozzá, hogyha a számok világában keressük. És most próbáljunk eltekinteni Churchill hírhedt mondásától, hogy “csak annak a statisztikának hiszek, amelyet én magam hamisítottam“. Jöjjenek hát a nyugdíjszámok és Darwin következtetése. Ez más lesz, mint amit eddig olvastál, ezt elhiheted.

Nyugdíjszámok: Mit mondanak?

Nyugdíjszámok: Mit mondanak?

Nyugdíjszámok: Mennyien is vannak a nyugdíjasok? Mennyi a nyugdíjuk?

Ahhoz, hogy megtudjuk milyen problémával állunk szemben először meg kell ismernünk a jelenlegi helyzetet. Most nem kezdjük el a nagy nyugdíjmesét, és nem utazunk vissza egészen Otto von Bismarck-ig, akinek köszönhetjük a jelenlegi nyugdíjrendszert. Elég, ha mindössze az elmúlt 10 évet vizsgáljuk, íme:

Nyugdíjszámok 2009-2019

Nyugdíjszámok 2009-2019 forrás: profitline

A számok azt mutatják, hogy a nyugdíjasok száma folyamatosan csökken. Ez azért van, mert nem csak öregszik a társadalom, hanem fogyatkozik is. A nyugdíjasokra fordított pénz azonban folyamatosan növekszik. Míg 2009-ben 92,422 forint volt az átlagnyugdíj, addig 2019-ben már 142.114 forint. KSH adatok itt találhatóak.

Ez a kép azt mutatja, hogy javult a helyzet igaz? Ki kell ábrándítsunk mindenkit, hogy ez téves megállapítás lenne. Amíg kifejtjük, hogy miért, addig is kattints az itt található képre, és kezdd el megoldani a nyugdíjproblémát!

Darwin tanácsadása a nyugdíjproblémára!

Darwin tanácsadása a nyugdíjproblémára!

A nyugdíjszámok helyes értelmezése

Valóban kevesebb nyugdíjas él sajnos, viszont a lakosság arányában még mindig ez 26%-ot jelent, azaz minden negyedik ember kicsiny hazánkban nyugdíjas. Ez azért nem egy szerencsés felosztás. Térjünk át a pénzre egy kicsit. 2009-ben átlagosan 92.422 forint jutott egy nyugdíjasnak, 2019-ben pedig 142.114 forint. Micsoda előrelépés?

Nézzünk meg egy két fogyasztási cikknek az árát 2009-ben és 2019-ben:

  • 1 kg fehér kenyér 245 forintról 310 forint (26,5% emelkedés)
  • 1 kg banán 338 forintról 470 forint (39%-os emelkedés)
  • 1 kg gépsonka 1.720 forintról 2.350 forint (37%-os emelkedés)

Még mindig nem fest rosszul a helyzet, hiszen a számok azt mutatják, hogy a nyugdíj jobban emelkedett, mint amennyivel ez a pár alaptermék. Most akkor tényleg jobb a helyzet? Válasz: Van akinek igen.

Itt a kulcsszó nem más, mint az átlag. És a nyugdíjak, nyugdíjszámok esetén elmondhatatlanul nagy a szórás. Rengetegen élnek olyanok akik messze nem kapnak havonta majdnem 150 ezer forintot. Hogy 150 ezer forintból hogy lehet megélni, vagy jól élni azt pedig már ne is feszegessük.

Viszont az átlagoknál maradva, jelenleg az átlagkereset Magyarországon  bruttó 395.900 forint, amely nettó 263.274 forintnak felel meg.  Amit ezekből a számokból következik, hogy átlag szerint is 263.274-142.114 = 121.160 forint hiánnyal kell szembenézni nyugdíjas korban. 

Neked konkrét mekkora ez a szám? Azt csak akkor tudod meg, hogyha rákattintasz erre a képre és nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkkal kiszámolod:Számolj Darwinnal!

Számolj Darwinnal!

Mit tegyél ennek fényében?

Az igazság az, hogy bármennyire is próbáljuk a nyugdíjszámokat jónak beállítani nem azok, Persze találhatunk kapaszkodókat, de igazság szerint csak egy megoldás létezik a világon az pedig a vagyongyarapítás, a kimondott nyugdíj célú megtakarítás. Ezeknek vannak alternatív módjai, mint például a bérbeadás, vagy a rezsicsökkentés.

Viszont ezek nem véletlenül alternatív megoldások, nevezhetjük kiegészítésnek is. A klasszikus nyugdíj megtakarítások (amelyekre adókedvezmény is jár) az első lépések a megoldás felé. Hogy ez nyugdíjbiztosítás van önkéntes nyugdíjpénztár lesz-e? És ezek közül melyik? Azt csak akkor tudjuk meg, hogy személyesen tudunk egyeztetni. Éppen ezért írj Darwinnak, és kérj visszahívást egy személyes időpontért!

Mi segítünk Neked abban, hogy ebből a helyzetből a lehető legjobban jöhess ki.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!