Vissza a blogra

A nyugdíjbiztosítás kiválasztásának 3 fontos szempontja

A nyugdíjas életre való felkészülés egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja az, ha elindítasz egy nyugdíjbiztosítást. Ez eddig tényleg nem tűnik bonyolultnak, pedig a megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint hinnéd. Egy ilyen döntés 20-30-40 évre szól, úgyhogy érdemes bölcs döntést hozni. Ehhez szeretnénk most néhány hasznos támpontot adni.

Nyugdíjbiztosítás választás: Mekkora összeget tudsz havonta félretenni?

Ez egy nagyon fontos ez a kérdés. Minél nagyobb összeget tudsz megtakarítani, annál több adókedvezményt tudsz visszaigényelni, és annál magasabb lejárati összegre számíthatsz. Ha esetleg felmerül a “miből tegyek félre” kérdés, akkor arról itt írtunk.

Mindemellett egy másik szempont miatt is nagyon fontos az általad vállalt havi megtakarítás mértéke. Ha túl alacsony összeggel indítod el, könnyen eshetsz abba a csapdába, hogy azt hiszed “le van tudva” a probléma, pedig a várható lejárati összeg nem fogja fedezni az időskori anyagi biztonságodat. Ha pedig túl magas összeggel indítod el, könnyen lehet, hogy a rövidebb távú pénzügyi céljaid látják majd a kárát a boldog nyugdíjasévek iránti “túlzott” elköteleződésednek. Fontos, hogy ezek közül (a finomhangolási lehetőségek miatt) bármelyik jobb, mintha egyáltalán nem hoztál volna döntést, ez pedig az idő miatt van.

Nyugdíjbiztosítás választás: Garancia, vagy magasabb hozamlehetőség?

Az első és talán legfontosabb kérdés, amit meg kell válaszolnunk magunknak, hogy garantált, vagy befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítást válasszunk. Sokaknak szimpatikusnak találják, hogy előre garantált fix összeget kapnak, és az esetleges többlethozamok egy bizonyos részét.

Ez valahol érthető is, viszont a befektetési alapokkal is érdemes megbarátkoznod, ha nyugdíjbiztosításban gondolkozol, hiszen a statisztikák alapján egy jól összeállított portfólió hosszú távon magasabb hozamra képes, mint a garantált nyugdíjbiztosítások kamatai.

Persze mindenki maga tudja, hogy mire van szüksége, vagy mekkora a kockázatvállaló képessége. Menjünk is tovább!

Számolj utána!

Természetesen az is nagyon fontos, hogy azonos feltételek mellett hogyan teljesítenek az adott nyugdíjbiztosítások, de még ezt megelőzően van egy fontos számolnivaló, mégpedig az, hogy mekkora összeget kell összegyűjtened ahhoz, hogy a megfelelő nyugdíj kiegészítést megteremtsd magadnak. Éppen ezért (is) készítettük el a nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkat. Számolj vele egyet, hogy konkrétan lásd a helyzetedet! Csak erre a képre kell kattintanod:

Számolj Darwinnal!

Számolj Darwinnal!

Amint ez megtörtént, akkor már el tudunk kezdeni az egyes konkrét nyugdíjbiztosítási ajánlatok között összehasonlítást végezni. A kalkuláció során az is kiderült, hogy egy “kis” időveszteség is mekkora anyagi károkat okozhat. Nos, ez az, amelyet egy nyugdíj megtakarítás esetén senki nem engedhet meg magának.

Válaszd a legmegfelelőbb nyugdíjbiztosítást!

Összegezve, megmutattuk azokat a szempontokat, amelyek alapján érdemes nyugdíjbiztosítást választani. Mivel befektetésről van szó, nincs tuti recept, hogy melyik nyugdíjbiztosítással járunk a legjobban, de ha ezeket a szempontokat mérlegeljük, akkor nem fogunk rosszul járni.

Arra kell törekedni, hogy egyből olyan nyugdíjbiztosítást válasszunk, amelyet nyugodt szívvel végigfizetünk. legyen ez akár 25-30 év. Ez fontos, hiszen ha nem teszünk így, akkor sok időt is veszíthetünk a nyugdíjra való felkészülésben.

Darwin készen áll segédeivel arra, hogy a lehető leghamarabb meg tudd oldani az egyéni nyugdíjproblémádat, ezért keress fel minket! Mi a tudásunkat és az elhivatottságunkat adjuk a megoldásért.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!