Vissza a blogra

Takarékoskodás: Miből tegyek félre?

A takarékoskodás kapcsán folyton olyasmiket szajkózunk, hogy

– Legyenek tartalékaid, fontos a takarékoskodás!

– Készülj fel váratlan élethelyzetekre!

– Minél fiatalabban kezdj el félretenni a nyugdíjas éveidre!

– Gondoskodj arról, hogy ha veled valami tragédia történik, akkor ne hagyd szószban a szeretteidet!

Ezek a dolgok általában áldozatokkal járnak. Mivel magyar lakosság körében nem túl gyakori az “egészség legyen, a többit megvesszük” létállapot, ezért a legtöbb esetben odafigyelést igényel megtalálni azokat a pénzügyi forrásokat, melyek alapkövei lehetnek egy tudatosabban kialakított pénzügyi stratégiának. Sok esetben szegezik nekünk a kérdést, hogy “jó, jó, de miből…?” Ehhez szeretnénk most pár tippet adni.

Takarékoskodás, de miből?

Takarékoskodás, de miből?

A takarékoskodás alapszabálya: Vezesd, hogy mire költesz!

Ma már számtalan olyan applikáció létezik, amivel egyszerűen és gyorsan vezetheted a napi költéseidet, de ha az oldschool megoldások híve vagy, maradhatsz a füzet + íróeszköz, esetleg márványtömb + véső kombinációknál is. A lényeg, hogy csináld! Minden vásárlásodnál kapsz egy blokkot a fizetett összegről, ezeket ha nap végén kiveszed a tárcádból/zsebedből, akkor könnyen össze tudod írni, hogy aznap épp mire és menyi pénzt költöttél.

Miért jó ez? Nekünk, embereknek van két szuperképességünk. Az egyik, hogy képesek vagyunk különösebb gondolkozás és számolgatás nélkül olyan ütemben költeni a pénzünket, hogy az éppen kitartson a következő fizetésig. A másik pedig az, hogy hajlamosak vagyunk az apróbb tételeket hanyagul kezelni. Biztos mindannyian hallottuk már magunktól (vagy a párunktól), hogy “ez most akciós volt”, “ez csak 3000 Ft volt”, stb…

Ha tételesen vezeted a költéseidet, hónap végén meg tudod nézni forintra pontosan, hogy mire mennyit költöttél. (A bátrabbak ilyenkor feltehetik maguknak azt a kérdést is, hogy “ebből mely tételek lehettek volna nélkülözhetőek?”)

A takarékoskodás ellenségei, a “pénznyelők”

Lássunk pár példát a legnépszerűbb, leggyakoribb “pénznyelők”-re:

  • 1. Dohányzás

A bagózás egészségügyi ártalmairól nem szeretnénk most komoly okfejtésekbe bonyolódni, közelítsük meg pusztán pénzügyi oldalról. Egy dohányos átlagosan havi  20.000 – 45.000 Ft-ot fizet azért, hogy a nemdohányzó társaihoz képest hamarabb feldobja a pacskert. Ez egy évben 240.000 – 540.000 Ft. Csak viszonyításképpen, ebből az összegből egy 30 éves ember 20-40M közötti privát nyugdíjtőkét tud(na) felépíteni… Ha már a nikotin rabja vagy, és nincs elég önfegyelmed a leszokáshoz, érdemes szétnézni a kevésbé káros és/vagy gazdaságosabb alternatívák között, vagy tudatosan csökkenteni a fogyasztást.

  • 2. Alkohol

Ahogy a mondás tartja, “az alkohol öl, butít és savakkal észtereket képez”.   …mindemellett még sajnos meglehetősen drága is. Nem akarunk álszentnek tűnni, nekünk is lecsúszik néha pár korty búfelejtő, de érdemes néha önvizsgálatot tartani. A túlzott és/vagy rendszeres alkoholfogyasztás nem csak a májadat teszi ki extra megterhelésnek, de a pénztárcádat is. Heti egy-két görbe este a haverokkal, plusz néha a nap végén egy-egy sör/fröccs és máris ott vagy, hogy elköltöttél havi 30.000 – 40.000 Ft-ot. Igen tudom, a legjobb sztorik általában nem úgy kezdődnek, hogy “kikölcsönöztünk egy könyvet a könyvtárból”, de érdemes néha megvizsgálni, hogy megér-e egy lazítós este (meg a másnapi macskajaj) annyi pénzt, amennyit költöttél rá. Ha pusztán pénzügyi szempontból nézzük a témát, egy otthoni vagy útközbeni alapozással is súlyos ezreseket spórolhatsz alkalmanként.

Darwin-féle pénzügyi tippek

Darwin-féle pénzügyi tippek

  • 3. “Shoppingolás”

Hajlamosak vagyunk néha elhitetni magunkkal azt, hogy ha Black Friday vagy kuponos napok alkalmával 20-30%-kal olcsóbban veszünk meg valamit, akkor tulajdonképpen spóroltunk, de ez nem minden esetben igaz. Ha olyan dolgot vettél, amire istenigazából nem is volt szükséged, akkor csak a magadnak okozott anyagi károkat mérsékelted. Legtöbben szeretünk vásárolni, és ezzel nincs is baj, viszont arra buzdítalak, hogy próbáld meg elkerülni az ún. “impulzusvásárlás”-okat. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy a kiszemelt dologra valóban szükséged van-e. Gondolkozz el azon, hogy mire és mennyit fogod használni. Ha ezt követően is biztos vagy abban, hogy az adott dolgot meg kell vásárolnod, csak akkor tedd meg! Ilyen esetben a leárazások, átmeneti akciók valóban rendkívül hasznosak.

  • 4. Közlekedés

Tény, hogy sok család számára elkerülhetetlen az, hogy fenntartsanak egy autót. Például mert egyszerűbb, gyorsabb a munkába járáshoz. Esetleg az adott úticél vonatkozásában épp nincs jól kialakított tömegközlekedési alternatíva. De ha már autóvásárlás, praktikus mérlegelni azt, hogy milyen típusú és kategóriájú autó felel meg leginkább az igényeinknek és a pénztárcánknak. Hazánkban tömegjelenség, hogy az emberek minimum egy kategóriával drágább autót vásárolnak, mint amit valójában megengedhetnének maguknak. Jusson eszedbe, hogy az autót nem csak használni kell, de lesznek fenntartási költségei (üzemanyag, biztosítás, adók, karbantartási költségek) is, melyek egy relatíve olcsó kisautó esetében is minimum százezres tételt jelentenek évente. Próbálj meg ne a szemeddel autót választani, és figyelj oda, hogy a szürkeállományod racionalitásért felelős részét végig éberen tartsd vásárlás közben.

Számolj Darwinnal!

Számolj Darwinnal!

  • 5. Lakhatás

A magyar lakosság számára a “saját lakás” fogalma majdhogynem egybeforrt az olyan szükségeinkkel, mint a légzés, a táplálkozás és a folyadékbevitel. Ennek köszönhetően a társadalom jelentős része a vagyonát ingatlanban tartja, mégpedig abban, amiben épp lakik. (erről írtunk egy cikket “a magántulajdon rabszolgái” címmel) Nem vagyunk ingatlanvásárlás-ellenesek, viszont sok esetben azt tapasztaljuk, hogy az emberek túlzottan nagy áldozatot vállalnak azért, hogy magukénak tudhassanak egy ingatlant. Egy ilyen nagy volumenű lépést már csak azért is érdemes egy tanácsadóval megvitatni, mert sokan megfeledkeznek arról, hogy ha esetleg beüt a krach, nem tudják külön eladni a hálószobát. A fészekrakás, otthonteremtés klassz dolog, de ha ez azzal jár, hogy a fellépő egyszeri (önerő, berendezés) és rendszeres (rezsi, hiteltörlesztés, karbantartás) költségek miatt feléled az összes eddig összegyűjtött pénzedet és hosszabb időre elveszed magadtól a sanszot arra, hogy takarékoskodj, akkor lehet, hogy érdemes ezt a projektet legalább még egy pár alkalommal átgondolni.

Takarékoskodás összegzés

Ha egy normális (nem porszívóügynöki mentalitással megáldott) tanácsadó segítségére támaszkodsz, akkor olyan pénzügyi tervet készíthetsz, mellyel a megkeresett pénzedet a céljaid szolgálatába tudod állítani. Igen, mi például ebben tudunk neked segíteni. Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!