Vissza a blogra

Tolvajok fejedelme? Elveszett vagyonok a tőzsdén

Az idei évben a történelem során ritkán látott mértékű eséseket láthattunk a tőzsdéken. Sokan az 1930-as tőzsdekrach-ot vizionálták, mikor márciusban megfagyott a világ. A napon belüli esés százalékosan nem volt akkora, mint mondjuk a 87-es fekete hétfő, de pontban jelentősen túltett azon. A vagyonok a tőzsdén pikk-pakk elveszni látszottak.

Elveszett vagyonok a tőzsdén

Elveszett vagyonok a tőzsdén

Vagyonok a tőzsdén: Hogyan reagáltunk?

Ami más volt, az az, hogy most, az információ korában mindenki erről olvasott. Senki sem akart kimaradni a mélyről induló tőzsdei rallykból, azaz az eséseket jellemzően követő emelkedő trendekből. Így sokan a konyhapénzt minden szakértelem nélkül betolták a tőzsdére szakmai tudás, kockázatelemzés és elképzelések nélkül.

Persze a legegyszerűbb a „self made” módszer, azaz letöltök egy applikációt és már kereskedek is. A legismertebb ilyen app a sikerek mellett azért hozott néhány érdekességet is. Kezdődött azzal, hogy az ügyfelek nem tudtak hozzáférni a díjmentes brókernél tárolt pénzükhöz és nem tudtak tőzsdei megbízásokat sem adni.

Mindeközben az amerikai Dow Jones index 5-7%-os mínuszt produkál, ami önmagában sokkoló, így sokan komoly veszteségeket szenvedtek el. Nem sokkal később rengeteg ügyfél elbukta a pénzét, amikor két napra teljesen elérhetetlenné vált a felület. A tőzsde pedig nem a szebbik arcát mutatta.

Az óriási hozamok híre közben sokakat elért, és még többen estek neki a tőzsdének úgy hogy fogalmuk sem volt, hogy mit csinálnak, amikor a díjmentes tőzsdézést kínáló felületen kereskedni kezdtek. Ráadásul a felületek akár jövedelemmel nem rendelkező fiataloknak is engedték a kereskedést, akár komoly tőkeáttéttel, így az esések sok esetben óriási mínuszokat eredményeztek. Jöttek is az öngyilkosságok, és a magáncsődök.

Darwin-féle pénzügyi tippek

Darwin-féle pénzügy tippek

Élet a tőzsdén: Konklúzió

Tisztán kell látni, hogy a tőzsdén sokat lehet nyerni, de sokat lehet veszíteni is. Ezért mondjuk mi is, hogy nem szabad fejest ugrani a kereskedésbe, hanem először fel kell mérni, hogy milyen a kockázattűrő képességünk, mennyit pénzt tudunk/szeretnénk kockáztatni, és rendelkezünk-e megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy egyáltalán kereskedjünk. Ezek után tisztázni kell, hogy milyen termék lesz a megfelelő, egy tőzsdei számla, egy TBSZ vagy akár egy olyan befektetési termék, amely mögött alapkezelő és árfolyamfigyelő szolgáltatások állnak.

A mai napig vannak olyan platformok, ahol a befektetők 90% elbukja a pénzét, jellemzően a szakértelem hiánya miatt, abban viszont egyet lehet érteni, hogy – megfelelő ismeretek birtokában – a tőzsdék és a befektetési alapok által kínált lehetőségek messze a banki hozamok felett állnak.

Szakértőink segítenek abban, hogy ne a tőzsdén elvesztett vagyonról, hanem az eredményes befektetésekről szóljanak a következő éveid. Hiszen egy jól kialakított portfólióban helyet kapnak a befektetési termékek, magas biztonsággal, melyet szakértelem nélkül is üzemeltethetők. Ahhoz viszont, hogy ezt megtaláld szükséged lesz olyanra, aki ezzel foglalkozik. Keress minket, és alapozd meg velünk pénzügyi jövőd!

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!