Vissza a blogra

Túlélési tippek tőzsdepánik esetére. Használd!

Tőzsdepánik

Tőzsdepánik: Mit tegyek?

A koronavírus, és az azt övező pánik mára agyonverte a világ tőzsdéit. Az okokkal most nem foglalkozunk részletesebben, helyette igyekszünk pár hasznos tippet adni ahhoz, hogy jó pénzügyi döntéseket tudj hozni egy ilyen helyzetben. A tőzsdepánik okozhat pozitív meglepetést is az életedbe és a pénztárcádba.

Tőzsdepánik tipp: Óvd azt, ami megvan!

Ha az egyösszegű befektetéseid részvényekben vannak, korlátozd a veszteségedet az árfolyamfigyelő funkciók (stop loss) használatával, vagy a befektetéseid kötvényalapokba történő átvezetésével. A tőzsdéket rövidtávon a befektetői hangulat irányítja, az meg most finoman szólva sem az optimizmusról szól. A befektetők nagyobbik része ma eladni akar, ami óhatatlanul a kínálat túlsúlyát okozza a kereslettel szemben.

Ha pedig mindenki eladni akar valamit, és kevés a vevő, akkor az árfolyamok akkor is csökkenni fognak, ha egyébként a befektetés hátterében álló vállalatok nem kezdtek el egy hét alatt durván hanyatlani a járványveszély miatt. Ez a későbbiekben olyan árazási anomáliákat okozhat, amiket majd javadra fordíthatsz (pl: megveheted olyan vállalatok részvényeit, ahol fundamentális értelemben nincs nagy zűr, csak az eladási hullám miatt ér kevesebbet a részvényük, mint egy hónappal ezelőtt). De ehhez most még türelemre, később pedig éles látásra és/vagy szakértelemre lesz szükség. Esetleg Darwin-féle pénzügyi tippekre? Kattints a képre!

Darwin-féle pénzügyi tippek

Darwin-féle pénzügyi tippek

Indíts megtakarítást! Ne csak befektetésben gondolkozz!

Az éremnek mindig két oldala van. Olyan ez, mint a póker. Nincs olyan, hogy az egész asztaltársaság bukik. Valaki(k) mindig nyer(nek). A kérdés csak az, hogy Te a botnak melyik végét fogod. Lefelé száguldó árfolyamok esetén annak áll a zászló, aki kihasználja azt, hogy ma olcsóbban lehet vásárolni, mint korábban. Ha például most elindítasz egy rendszeres megtakarítást, melyben bevásárolsz az árfolyam csökkenésben érintett befektetési eszközökből, akkor azzal hatalmas profitra tehetsz szert akkor, amikor majd helyreáll a rend.

Mert előbb-utóbb helyre fog állni, az biztos. Képzeld el ezt úgy, mintha mondjuk bizonyos időn keresztül 335 Ft helyett 260-280 Ft körüli árfolyamon tudnál eurót vásárolni havi 20.000 Ft-ért. Minden egyes forintodért több “darabot” tudsz venni az adott dologból, és ezt a több “darabot” egy későbbi normális árfolyamon eladva profitálhatsz a különbözetből.

Szerinted melyik esetben ér ma többet a pénzed, mint 10 évvel ezelőtt?

Lássuk mindezt két grafikonnal szemléltetve. Tételezzük fel, hogy az alábbi két grafikon az Én és a Kutyám Nyrt. részvényeinek 10 éves árfolyammozgásait mutatja.

Tőzsdepánik alatt befektetés

Tőzsdepánik alatt befektetés

Egyösszegű befektetést vásároltál 10 évvel ezelőtt, vagy egy olyan rendszeres megtakarítást indítottál, melyben minden hónapban egy meghatározott fix összeget az Én és a Kutyám Nyrt. részvényeinek megvásárlására fordítottál?
Az első grafikonon szembetűnő az árfolyam növekedés. A záró árfolyam több, mint duplája a nyitó árfolyamnak. Könnyű kitalálni, hogy mind az egyösszegű befektetők, mind a rendszeres megtakarítók dörzsölik a markukat. Az egyösszegű befektető megduplázta a pénzét, ami jelen esetben körülbelül évi 5,4% hozamot jelent. Míg a rendszeres megtakarítók – mivel többnyire átlagár alatt vásároltak – évi 6,8% hozamot értek el ugyanebben az időszakban.

Tőzsdepánik rendszeres megtakarítás

Tőzsdepánik alatt megtakarítás

Tőzsdepánik alatt megtakarítás

A helyes válasz az, hogy “attól függ”.

A második grafikon már kissé ijesztőbb képet mutat. Jól látszik az, hogy a részvény árfolyama ma alacsonyabb, mint 10 évvel ezelőtt, tehát az, aki 10 évvel ezelőtt vett és most akar eladni, az veszteséget fog realizálni. Ez a veszteség a példázott szituációban 15% körüli. Igen ám, de mi van azzal, akinek rendszeres megtakarítása volt ugyanebben az időszakban? Bármennyire hihetetlen, ő ugyanebben az időszakban végül évesített hozamban 7,4%-ot keresett azzal, hogy a vizsgált időszak kétharmadában mélyen áron alul vette meg az Én és a Kutyám Nyrt. részvényeit.

(A grafikon legmélyebb pontján ugyanannyi havi ráfordítással egészen pontosan 2-szer annyi darabot kapott a részvényből, mint az indulás pillanatában). Ez a tőzsdepániknak nagyban köszönhető. Ha nagyobb mennyiségű részvényed van, mint amennyi akkor lenne, ha az árfolyam nem csökkent volna. Továbbá akkor a nagyobb darabszám az aktuális árfolyammal felszorozva nyereséget fog jelenteni számodra még akkor is, ha az aktuális árfolyam alacsonyabb, mint a 10 évvel ezelőtti.

Darwin tanácsadása a tőzsdepánikhoz

Darwin tanácsadása a tőzsdepánikhoz

Mi ebből a tanulság?

Egy rendszeres megtakarítás – a sok sok, eltérő árfolyamon történő vásárlás – miatt hosszabb távon képes jelentős mértékben csökkenteni még a magasabb kockázatú értékpapírok rizikófaktorát is. Ami az egyösszegű befektetőknek átok, az a hosszútávon gondolkodóknak, rendszeres megtakarítóknak áldás, csak tudni kell az egyösszegű befektetések és a rendszeres megtakarítások gyökeresen eltérő működését.

Egy egyösszegű befektetésnél mindig résen kell lenni, és sokszor kell jó időben jó döntést hozni, míg egy rendszeres megtakarításnál majdhogynem rábízhatod magad a piacok hosszútávú törvényszerűségeire, és a teljes időtartamot nézve tulajdonképpen azokban az időszakokban profitálhatsz a legtöbbet, amikor mások sokat veszítenek.

Nagyon fontos azonban, hogy egy rendszeres megtakarításnál is betartsd az “ökölszabályokat”, melyek közül ezen a téren a legfontosabb az, hogy csak akkor tarts ki egy részvénycsomag vásárlása mellett eső trendek esetén is, ha még hosszú idő van hátra a szerződésed lejártáig.

Egy lejárathoz közeledő rendszeres megtakarítást már ugyanúgy kell kezelni, mint ha az egy egyösszegű befektetés volna. Lehet, hogy elsőre kicsit összetettnek tűnik az egész, de ha megkeresel bennünket, azzal esélyt adhatsz magadnak arra, hogy jobban átlásd a piacok működését, és helyes döntéseket hozz.

Jogi nyilatkozat: A fentiekben közölt eredmények tájékoztató jellegűek, azok nem teljesüléséből származó hátrányok és esetleges követelések teljesítéséért felelősséget nem vállalunk. A fenti adatok, esetleges számítások, illetve bármilyen információk semmilyen formában – elektronikus, kinyomtatott, tovább küldött, képként elmentett – nem minősülnek ajánlatnak, illetve az ajánlat részének. Nem tekinthető a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény 166. § (2) bekezdése szerinti ügyfél tájékoztatásnak., Ezért az EBC Zrt. mint a Darwin brand tulajdonosa és üzemeltetője jogilag nem tartozik sem közvetve sem közvetlenül, vagy más módon felelősséggel, a fenti adatok és információk valódiságáért.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!