Vissza a blogra

Szokássá vált költekezés. Figyelj oda!

Előre szólok, ezt a cikket most azért írom, hogy olvasása közben legalább egyszer összeszoruljon a gyomrod. Ha ez nem sikerült, akkor valamit rosszul csináltam. A téma a költekezés és a szokások. Komoly szakemberek azt mondják, hogy a szokások kialakításához nagyjából 30 nap elegendő.

Szokássá vált költekezés

Szokássá vált költekezés

Hogyan alakulnak ki a szokásaink?

Ha 30 napig futsz, vagy korán kelsz, vagy leteszed a cigit, megváltozhat az életed, és az új tevékenység a szokásoddá válhat. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Sokaknak a reggeli cigi és kávé elengedhetetlen, ha az nincs meg, nincs emésztés. Millió ilyen példa van, most nem ez a lényeg, hanem…

A jelenlegi szokások, költekezés

Az utóbbi 6 hónap változásokat hozott az életünkben, ami megváltoztatta szokásainkat. Máshogy nézünk arra, aki mellettünk köhög, más lett az érdeklődésünk középpontjában. Míg régen azt néztük a telefonon amikor felkeltünk, hogy milyen idő lesz, most azt nézzük hány új beteg van. Közben az új kialakult szokásokból mindenkinek kezd elege lenni.

Az események során bevezetésre került a törlesztési moratórium, ami a napokban sokak számára újabb 6 hónappal meg fog hosszabbodni. Így bő 1 éves időszakról beszélhetünk. Egy év amíg nem kell törlesztőt fizetni, hogy mit lehet akkor csinálni a pénzzel, arról  itt írtunk.

Szokásaink megváltoztak, kiadási szokásunk, vásárlási szokásunk, sőt a hiteltörlesztési szokásunk is. Egy átlagos törlesztőt figyelembe véve nagyjából havi 60.000 forinttal nőtt. A probléma hogy a moratórium is véget fog érni, ráadásul lehet, hogy nem a megszokott törlesztővel, hanem magasabbal kell szembenézni. Ez pedig fájó lesz, nagyon, mert életszínvonal visszaesésnek fogjuk megélni, hogy ez 6-12 hónap alatt felállított új kiadásainkból egy óriási szelet elvész. Egészen pontosan 12 alkalommal kell 5.000 forinttal kevesebbet költenünk a boltban.

Darwin tanácsadása a költekezéshez

Darwin tanácsadása a költekezéshez

Egyszer már volt probléma 2008 után a hitelek fizetettségével, most aki nem gondolkozik előre, és a szokásait nem az addig nyújtózkodj amíg a takaród ér elv szerint alakítja ki, könnyen bajba kerülhet, de minimum kellemetlenül fogja érezni magát, ha lejjebb kell adni a megszokott életszínvonalból, és még törlesztőt is kell fizetni. Mi azt javasoljuk, ami pont szembe megy a fogyasztói társadalom elvárásaival

Figyeljünk oda a szokásokra

Most ne költs annyit mint amennyi pénzed van, tedd félre, most légy óvatos, nem tudni milyen irányba megy a világ! Aki a következő 10 hónapban nem éli fel a moratórium miatt megmaradt összeget, behozhatatlan előnyre tesz szert, a hitel kifizetése, előtörlesztése, vagy akár megtakarítás növelése terén.

Éppen ezért a speciális helyzet miatt speciális pénzügyi tervre van szükség. Darwin pedig itt van és segít. Vedd fel velünk a kapcsolatot, és a jelenlegi helyzet nyertesévé fogsz válni!

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!