Vissza a blogra

Vírusként jött a Fekete Hattyú

A fekete hattyú olyan extrém esemény, vagy eseménysorozat, melyre nincs semmi előjel. Teljesen váratlanul érkezik, és a múlt eseményeiből nem következtethető ki törvényszerűen a bekövetkezése. A történelemben eddig nem sok ilyen volt. Talán a 9/11, a nagy techoriások (Google, Amazon) szárnyalása, a Nizzai terrortámadás, és a 2008-as összeomlás voltak azok, melyekre kimondhatjuk, hogy Fekete Hattyú. Nos, a COVID-19 érkezése, és a magával hozott teljesen ismeretlen világ egészen biztosan az. A vészjelző későn jelzett, mert elvileg meg sem történhetett volna mindez.

 

Miért nem látjuk ezeket előre?

Főként azért, mert nem szeretünk tudomást venni olyan dolgokról, melyekre nincs hatásunk, nem ismerjük, vagy nem vagyunk rá felkészülve. Az emberi agy azokat a dolgokat szereti, amikhez magyarázatot tud társítani, hisz ezáltal „uralhatónak”, irányíthatónak tűnik a helyzet. A Fekete Hattyúk esetében pont ezek a tényezők hiányoznak. Egész egyszerűen túl jó volt a világ ahhoz, hogy másra figyeljünk. Szemellenzős lovakként éltünk a kis világunkban. Szórakoztunk, buliztunk, utaztunk. Elsiklottunk minden más felett. Pedig túl vagyunk már néhány világjárványon. SARS, Madárinfluenza, H1N1, mindenki sejtette, hogy lesz még ilyen, vagy hasonló. A 2008-as válság esetében is sokan tudták, hogy nem oké a pénzügyi szektor de inkább mindenki félrenézett. Egyéni szinten a nyugdíjba vonulás is egyfajta Fekete Hattyú, hisz tudjuk, hogy anyagi értelemben negatív hatással lesz az életünkre, de mégis sokan nem készülnek fel rá, és csak a következményekkel foglalkoznak, amikor megkapják az első nyugdíjukat.

 

A Hattyú pozitív hatása?

Most biztosan azt gondolod, hogy a jelenlegi helyzetben nincs semmi jó. De igen. A Fekete Hattyú negatív hatását azonnal érezteti. 9/11 esetén néhány óra alatt, a COVID-19 esetében néhány hét alatt. Viszont ennek következtében hosszabb távon nagyon is pozitív változásokat képes elérni. Ezek a fordított Fekete Hattyúk. Ilyen az internet, a számítógép feltalálása vagy akár a Facebook. Jelenleg a COVID-19 pozitív hatásról azért nehéz még beszélni, mert per pillanat túlerőben vannak a negatív hírek, de ha a jövőbe tekintünk, ez a helyzet meg fogja tanítani a társadalmat a takarékosság fontosságára, a megtakarítások szükségszerűségére, és a jövőre való felkészülésre. Túl sokáig élt mindenki a pillanatnak, és hónapról hónapra. Két dolog egészen biztos. Az egyik az, hogy egyszer vége lesz ennek az időszaknak is, a másik az, hogy a világ nem lesz ugyanolyan, mint korábban. Aki eddig is képzett tartalékokat, azt a mostani helyzet csak megerősítette abban, hogy érdemes volt, aki pedig minden hónapban felélte a bevételeit, annak most az élet benyújtja a számlát könyörtelenül.

A hellodarwin.hu pont azért jött létre, hogy a magán jellegű, pénzügyi Fekete Hattyúkat megelőzzük. Hogy felhívjuk a figyelmet a megtakarítás, a vésztartalék és a kockázatkezelés fontosságára. Ahogy mindenki bevásárolt, hogy legyen otthon elegendő élelmiszer, ideje lenne a pénzügyekre is így gondolni, és előre készülni. Jelenleg a COVID-19 Fekete Hattyúja előkészítette a terepet a hosszú távú megtakarításoknak is, és jelenleg az elmúlt 5-8 év legjobb beszállóját teremtette meg a kötvény és a részvény alapú megtakarításokra.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!