Vissza a blogra

Vírusként jött a Fekete Hattyú, Mit reagálsz?

Fekete Hattyú

Fekete Hattyú

A fekete hattyú olyan extrém esemény, vagy eseménysorozat, melyre nincs semmi előjel. Teljesen váratlanul érkezik, és a múlt eseményeiből nem következtethető ki törvényszerűen a bekövetkezése. A történelemben eddig nem sok ilyen volt. Talán a 9/11, a nagy tech óriások (Google, Amazon) szárnyalása, a Nizzai terrortámadás, és a 2008-as összeomlás voltak azok, melyekre kimondhatjuk, hogy Fekete Hattyú. Nos, a COVID-19 érkezése, és a magával hozott teljesen ismeretlen világ egészen biztosan az. A vészjelző későn jelzett, mert elvileg meg sem történhetett volna mindez.

Miért nem látjuk előre a Fekete Hattyút?

Főként azért, mert nem szeretünk tudomást venni olyan dolgokról, melyekre nincs hatásunk, nem ismerjük, vagy nem vagyunk rá felkészülve. Az emberi agy azokat a dolgokat szereti, amikhez magyarázatot tud társítani, hisz ezáltal „uralhatónak”, irányíthatónak tűnik a helyzet. A Fekete Hattyúk esetében pont ezek a tényezők hiányoznak. Egész egyszerűen túl jó volt a világ ahhoz, hogy másra figyeljünk. Szemellenzős lovakként éltünk a kis világunkban. Szórakoztunk, buliztunk, utaztunk.

Elsiklottunk minden más felett. Pedig túl vagyunk már néhány világjárványon:

  • SARS,
  • Madárinfluenza,
  • H1N1,

Mindenki sejtette, hogy lesz még ilyen, vagy hasonló. A 2008-as válság esetében is sokan tudták, hogy nem oké a pénzügyi szektor de inkább mindenki félrenézett. Egyéni szinten a nyugdíjba vonulás is egyfajta Fekete Hattyú, hisz tudjuk, hogy anyagi értelemben negatív hatással lesz az életünkre, de mégis sokan nem készülnek fel rá, és csak a következményekkel foglalkoznak, amikor megkapják az első nyugdíjukat. Te tudod mire számíts? Nem? Akkor kattints a képre, és nézd meg személyre szabottan Te mire számíthatsz:

Számolj Darwinnal!

Számolj Darwinnal!

A Fekete Hattyú pozitív hatása?

Most biztosan azt gondolod, hogy a jelenlegi helyzetben nincs semmi jó. De igen. A Fekete Hattyú negatív hatását azonnal érezteti. 9/11 esetén néhány óra alatt, a COVID-19 esetében néhány hét alatt. Viszont ennek következtében hosszabb távon nagyon is pozitív változásokat képes elérni. Ezek a fordított Fekete Hattyúk.

Ilyen az internet, a számítógép feltalálása vagy akár a Facebook. Jelenleg a COVID-19 pozitív hatásról azért nehéz még beszélni, mert per pillanat túlerőben vannak a negatív hírek, de ha a jövőbe tekintünk, ez a helyzet meg fogja tanítani a társadalmat a takarékosság fontosságára, a megtakarítások szükségszerűségére, és a jövőre való felkészülésre.

Túl sokáig élt mindenki a pillanatnak, és hónapról hónapra. Két dolog egészen biztos. Az egyik az, hogy egyszer vége lesz ennek az időszaknak is, a másik az, hogy a világ nem lesz ugyanolyan, mint korábban. Aki eddig is képzett tartalékokat, azt a mostani helyzet csak megerősítette abban, hogy érdemes volt, aki pedig minden hónapban felélte a bevételeit, annak most az élet benyújtja a számlát könyörtelenül.

A hellodarwin.hu pont azért jött létre, hogy a magán jellegű, pénzügyi Fekete Hattyúkat megelőzzük. Hogy felhívjuk a figyelmet a megtakarítás, a vésztartalék és a kockázatkezelés fontosságára. Ahogy mindenki bevásárolt, hogy legyen otthon elegendő élelmiszer, ideje lenne a pénzügyekre is így gondolni, és előre készülni. Jelenleg a COVID-19 Fekete Hattyúja előkészítette a terepet a hosszú távú megtakarításoknak is, és jelenleg az elmúlt 5-8 év legjobb beszállóját teremtette meg a kötvény és a részvény alapú megtakarításokra.

Mi lesz, ha nyugdíjas leszek? Töltsd ki tesztünk!

Mi nem megmondjuk a tutit, hanem segítünk helyesen dönteni. Csináld meg a tesztet, 5 egyszerű kérdés, és látni fogod mi legyen a következő lépésed!

Kezdjük el!